Bon Logg
27 juli 2006
Semestermellantid

Norrlandsvistelsen är över och strax bär det av ut i skärgården.

Vinlistan hittills:

  • Pongrácz Brut - Supersmarrigt pinot-noir-bubbel med ganska mycket toner som påminner om champagne, både brödet, äpplet och jästen finns på plats men mineralerna fattas. Köp.
  • Gobelsburger Grüner Veltliner - Kalasgott men det visste vi ju redan. Köp.
  • Turning Leaf White Zinfandel Reserve - Uhm. Jordgubbssaft med alkohol i. Sött, svårt att ha till nånting annat än att försmiska på om det serveras ordentligt kallt. Köp inte.
  • Villa Maria Private Bin Rosé - Intressant och riktigt god blandning av en herrans massa druvor (Merlot, malbec, pinot noir och syrah). Ganska smakrikt, passar bra till lättare mat och en varm solig dag. Köp.
  • Stoneleigh Pinot Noir - Medioker, ganska typisk pinot med massa jordgubb. Köp inte.
  • Hartenberg Estate Cabernet Sauvignon - Som jag skrev förut, "fyllig, bärig, full med torkad frukt. Ganska alkoholstark med en angenäm förnimmelse av sötma och minimalt med tanniner." Riktigt bra. Köp om du hittar den.
  • Zenato Ripassa - Grymt bra. Gammal favorit som står sig, utmärkt som lite lättare alternativ till Amarone som kan vara lite väl uppskruvat och tungt i sommartider. Köp, och köp igen och igen...
  • Montevina Zinfandel - Blä. "Aningen syltig" säger bolaget. Jojo. Käka en syltburk full med ekspån och vaniljstänger så hamnar du närmre sanningen. Hade jag provat blint hade jag gissat på en riktigt svulstig och obehärskad Rioja vilket absolut verkligen inte alls var det jag ville ha. Köp om du njuter av att bli plågad.
  • Château La Reyne - Semesterns lilla experiment, som inte slog väl ut. "Spara i tio år eller lufta i typ ett dygn" sa killen på bolaget. Jag borde ha lyssnat. Nu fick jag hälla ut glaset istället. Köp kanske om du har ett fack på Wijnjas vinkällare och sysslar med sånt.

180-graderspanoramat ovan är från Sveriges kanske vackraste fikaplats vid klätterklippan Ringkallen på Höga Kusten. Tack Svante för vägbeskrivningen :)
11 juli 2006
Sviarn, Brännåte, Brännmygg
En företeelse här uppe i norr som är praktiskt taget okänd för alla söder om Dalälven är "sviarn". Det kan ni som känner er inkluderade i "alla söder om Dalälven" tacka er lyckliga skapare för. Denna best, vederstyggliga tingest, varelse från Andra Sidan, går också under de kära namnen "Brännåte" och "Brännmygg". Den är ungefär en tredjedel i storlek jämfört med knott (jag skämtar inte), kommer i svärmar om nått hundratal, stoppas av ingen - varken myggnät, djungelolja, beckolja, spray, ädelost eller surströmming kommer i deras väg. Och vägarna är många - gärna in i ögon, näsan, öron, innanför tröjan, byxan, stöveln, ... You get the point. När den bits skär den ett litet (litet!) hål i huden som svider och svullnar upp som ett myggbett. Förr i världen drabbades jägare av blodförgiftning vid slakten till följd av för många samtidiga bett av sviarn.

Åh vad det är kul att fiska i Norrland.

Som vore detta inte nog, var dom 4 öringarna jag fick på kroken ca 15 cm stora och simmar nu gladeligen runt med förhöjt adrenalinpåslag får man förmoda.

Pava #2 var för övrigt lite av en besvikelse. Stoneleigh Pinot Noir blev det till en för vinet lite för kraftig pastarätt. Helt ok Pinot med nästan syltig jordgubb- o vaniljssmak, men knappast prisvärd. Ska ni investera i en Pinot, köp en Beringer Napa Valley istället.
09 juli 2006
Nu kan jag vara mig själv
för en stund.

Anlände igår till mina föräldrars hemby i närheten av södra Lappland för lite distansarbete och avkoppling. Med i bagaget finns ett gäng vinpavor som väntar på att provas, givetvis kommer resultatet meddelas här.

Ikväll fick jag omdömet "den godaste oxfilé jag nånsin ätit" av min kära E. Wow. Marinerad en halvdag i Kajsa Varg-marinad, sen helgrillad till 57 grader. Tillbehör; The Usual Suspects. Till detta en mycket bra Hartenberg Cabernet Sauvignon från Stellenbosch - fyllig, bärig, full med torkad frukt. Ganska alkoholstark med en angenäm förnimmelse av sötma och minimalt med tanniner. Helt lysande till filén - hade inte varit deprimerad över en flaska till i bagaget.

Sen ungefär ett och ett halvt år tillbaka är vistelsen här uppe extra angenäm. Varför? Stay tuned.

För övrigt kan jag inte begripa hur jag kunde glömma flaskorna med Bärnsten hemma.
03 juli 2006
Sabayonne
För två helger sedan lagade jag och min gode vän och gäddkonsult Koffe mat på en trevlig möhippa.

Förutom trevliga gäster, och det få förunnade nöjet att som medlem av Det Andra Könet få delta i en möhippa, så hade vi glädjen att få bjuda på en somrig och ganska lättfixad efterrätt med sabayonne, chokladkräm och jordgubbs- & rabarberkompott.

Att kunna göra en schysst sabayonne (Wikipedia: Zabaglione) tycker jag är bland de mest användbara knepen för att snabbt sno ihop en efterrätt. Grundreceptet är:
  • x äggulor
  • x msk dessertvin (muscat, eller sauternes, eller alkoholfritt: flädersaft, eller rabarbersaft, eller ... you get the idea)
  • x msk florsocker
Vispa äggulor och socker pösigt som till vilken smet som helst. Tillsätt vätskan. Häll i vattenbadskastrull, ta fram digitaltermometern och värm sabayonnen till ca 82.314156 grader eller när den verkar ha uppnått en härlig krämkonsistens. Ta av kastrullen, fortsätt vispa tills blandningen svalnat. Kyl krämen och ta fram precis före servering. Vill man ha krämen mindre kompakt och lite luftigare kan man prova att öka vätskemängden med sisådär 20%.

Servera sabayonnen med frukt - blir t.ex. kalasgott att vända i färska jordgubbar.

I sabayonnen på bilden (och i glasen) hade vi
Georges Dubœuf Muscat de Baumes de Venises 2004. x var 8. Resten av anrättningen:

Chokladcrème
Syndigt gott och väldigt enkelt
  • 200 gr mörk choklad
  • 1dl vispgrädde
Riv chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll i omgångar över chokladen under omrörning med en sked. Försök använda så LITE grädde som möjligt - du vill smälta chokladen med grädden, men när den är smält ska den inte spädas. Tricket är att veva chokladen med varm grädde tills den ser slät ut - då är krämen klar. Det brukar inte gå åt så mycket som en deciliter men det är bättre att ha lite extra varm grädde än för lite.

Jordgubb- och rabarberkompott

Gör en söt sockerlag. Slanta rabarbern och låt sjuda i lagen i 5 minuter, ta av från plattan och låt svalna. Före servering, blanda rabarbern med jordgubbarna, rensade och skurna i kvartar/halvor.

Ananasflarn

Skiva ananas tunnt tunnt, helst på mandolin. Lägg på bakplåtspapper och pudra rikligt med florsocker över. Ställ in i ugn på 95 grader och låt torka i 3-4 timmar.

Det röda swooschet på bilden är en reduktion på florsocker och Zeta hallonbalsamico (nu blir Lisa förgrymmad). Chokladhyvelspånen gör man med sin Most Precious Mandolin.

Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket