- Älskling, det här är första gången i mitt liv (30+ år, red. anm) jag inte velat ha ketchup på min Bolognese.
Fan, detta är stort.
Inspirerad av
Lisa håller jag på att läsa igenom Heston Blumentahls "
In Search of Perfection" - en bitvis ganska underhållande och
extremt nördig bok; vad sägs om att injecera stekspad från kycklingen tillbaks in i pippin...
Ikväll var det iallafall dags för storkok och jag lät mig inspireras av Hestons Bolognese, som dock är något arbetskrävande om man ska följa receptet exakt (boquet garni hit och skållning dit) - så det fick bli en förenkling. Resultatet är iallafall en otroligt mustig och smakrik Bolognese väl värd att prova. Hemligheten är ett antal (för mig iallafall) överraskande kryddor i Bolognesesammanhang: stärnanis, korianderfrön, nejlikor och mjölk(!) - samt total avsaknad av fonder och buljonger.
Bolognese - ca 15 portioner- 1300 gr nötfärs
- 1 pkt jägarbacon
- 6 stjälkar selleri (hackade)
- 7 gula lökar (3 strimlade och 4 hackade!)
- 7 vitlöksklyftor (pressade)
- 4 morötter (hackade)
- 5 pkt (500g) Mutti krossade (eller passerade eller både ock) tomater
- 4 stjärnanisar
- 2 msk korianderfrön (stötta i mortel)
- 6 nejlikor
- 1 msk timjan
- 3 msk sherryvinäger
- 2 lagerblad
- 20 stänk grön tabasco
- ca 1 tsk fisksås
- 1.5 msk Worchestershiresås
- 2 msk ketchup
- en halvflaska vitt vin (gärna ekad chardonnay)
- 5 dl mjölk
- 1 msk salt
Ta fram din 5l gjutjärnsgryta och en duglig stekpanna. Fräs den strimlade löken i olivolja med två stjärnanisar i 20 minuter på låg värme tills löken karamelliserats. Ta bort anisen och ställ löken åt sidan. Fräs resten av löken, sellerin, morötterna, vitlöken och jägarbaconet (i omgångar såklart), lägg i gjutjärnsgrytan, slå på vinet och reducera till hälften. Bryn köttfärsen ordentligt, lägg i grytan tillsammans med den karamelliserade löken. Slå på mjölken och lite vatten.
I en annan gryta (3-5 liter), koka upp tomaterna, två stjärnanisar, korianderfrön, nejlikorna, timjanen, sherryvinägern, tabascon, fisksåsen, Worchestershiresåsen, lagerbladen, saltet. Smaka av att tomatröran verkar under kontroll (den ska redan nu vara god!).
Slå tomatröran i gjutjärnsgrytan, blanda väl och låt puttra i MINST 3 timmar men eftersom du är hungrig efter allt jox så käkar du middag redan efter 1 timme (du har ju typ 13 tillfällen till att njuta av långkoket) och låter grytan puttra tills strax innan sängdags då du ställer ut den i snön att kylas av.
Servera med rikliga mängder parmesan (som delvis funkar som salt i anrättningen) och lämplig pasta - typiskt tagliatelle.
Heston använder oxsvans, grisbog och färska skållade tomater, och låter tomatsås och kött/grönsaksfräs puttra för sig separat i 6 timmar. Sen blandar han dom och låter puttra i ytterligare 2 timmar.