Bon Logg
25 oktober 2006
kaffedesperation
Panik! Kaffebönorna slut. Rota rota rota, inga bönor att finna i något enda skrymsle i lägenheten. Hittar till slut en mystisk påse längst in i skafferiet.

Oh no! Det är den öppnade kaffepåsen från båten i somras. Gah. Här är jag, Ambassadör För Det enligt mig Perfekta Sättet Att Göra Bra Kaffe Billigt, och ska tvingas konsumera malet bryggkaffe som stått i öppen påse i snart 6 månader. Sometimes life sucks.

I en perfekt värld, d.v.s. en värld där jag haft kaffebönor att mala efter maten, skulle jag ha följt min vanliga mall.
  • Ta fram knivkvarnen från Bodum, 249 kr.
  • I med bönor så det nästan täcker skruven som kniven sitter fast i.
  • Mal tills det är perfekt för pressbryggare (alltså ganska grovt), sen lite till. Ingen espressofinmalning här tack - det orkar inte bryggaren!
  • Ta fram 3-koppars mokabryggaren från Ikea (ja - det heter mokabryggare, enligt Google iallafall).
  • Fyll med iskallt vatten, precis upp till övertrycksventilsskruven.
  • Häll det nymalda kaffet i behållaren och packa inte! Fyll behållaren tills det är något mindre än struket - om det blir struket häll av en halv tesked kaffe. Nästan alla går fel här och tror att det är nån fattigmansespressomaskin och gör som favvobaristan på Sostas och packar lätt. Don't. Mokabryggaren orkar inte trycka igenom kaffet och det läcker och pyser och ångkokar det lilla som kommer i behållaren med helt katastrofalt bittert och hemskt kaffe som följd.
  • Skruva ihop, ställ på plattan.
  • Det ska nu inte bubbla, pysa eller fräsa under tiden bryggaren brygger. Gör det det, prova med grövre malning nästa gång, eller att ha mindre kaffe i behållaren.
  • Ta av när det fräser till och låter som om det är klart. Om allt stämmer nu har du en lätt crema (jag lovar!) och ett underbart aromatiskt kaffe.

Nu blev det ju inte så. Istället blev det 6 månader gammalt skruttkaffe i mokabryggaren. Faktiskt drickbart över förväntan och koffeinhaltigt.

Nu ska jag försöka hitta motsvarande kaffepåse fast oöppnad och jämföra. Någon som har haft ett paket Gevalia 1853 Intense Aroma Dark Roast i frysen i 6 månader som kan bidra med ytterligare ett (egentligen två) testfall?

Fotnot: IKEA har bytt leverantör av mokabryggare sen jag köpte min och jag har inte riktigt lyckats brygga bra kaffe med de nya varianterna. Mokabryggare är individer så misströsta inte - köp en ny och försök igen.

24 oktober 2006
brunch @ långbro värdshus
I söndags var jag och E och käkade brunch på Långbro Värdshus.

Lördagens festjäkt med tre partaj på samma kväll satte sina spår och när vi lyckades boka bord på söndagmorgonen till följd av ett sent återbud jublade vi av lycka.

Brunch på Långbro Värdshus visade sig vara en himmelsk upplevelse. Det är buffé med 4 stationer: kallt, varmt, ost och dessert. Det kalla bordet har sill, lax, caesarsallad (med Helt Rätt Dressing), fetaost- o tomatsallad, kräftsallad, italienska skinkor och annat smått och gott. Det varma bjuder på ribs, kycklingvingar, stekt fläsk med äpplen (spontan applåd), champinjonomelett (stående ovation), plättar, ... Ostbordet är en blandning av förträffliga hård-, mjuk-, färsk- och kittostar som kanske inte känns alldeles nödvändiga efter all annan mat. Desserten bjuder på moccapannacotta, morotskakor, fruktsallad.

Smakerna spänner från det traditionellt svenska, via medelhavet och sen åt båda hållen med både asiatiska och amerikanska influenser. Faten är små och fylls på konstant med nylagat - inget som ligger och sunkar ihop under en värmelampa. Råvarorna är helt perfekta. Fräscht och så gott att ögonen tåras.

Brunchen går loss på cirkalisa 230 kronor. Lite saftigt, men å andra sidan får man en brunchupplevelse som inte går av för hackor. Jag sätter en slant på att denna är den bästa i Sverige - motbevisa mig gärna.


För övrigt gick jag igenom notan för oaxen i helgen. Deras kranvatten kostar 30kr per skalle. Ödmjukt.
17 oktober 2006
Restaurant 2.0

Trött på alla dessa servitörer som aldrig kommer med notan? På att vänta i en kvart på att få be om mer vatten? Tråkigt sällskap? Skulle du inte hellre vilja spela lite spel medan du väntar på maten? Kan inte slita dig från ditt älskade Texas Hold'em? Är du både mat- och datanörd?

Då är nya uWink garanterat något för dig. Ett nytt restaurangkoncept som rullas ut i LA as we speak. Bara det faktum att Nolan Bushnell, Ataris grundare, ligger bakom ger ju det hela en underbar Air Of Nerdiness.
02 oktober 2006
äggkontrovers
Igår morse när ägg till matsäcken skulle kokas hamnade jag i en animerad diskussion med herr F om Det Korrekta Sättet att koka ett ägg. I synnerhet - ska ägget läggas i kallt eller kokande vatten?

Eftersom detta i mitt tycke är elementär matnördskunskap finner jag det absolut nödvändigt att delge er min åsikt - alltså facit.

Det inses ganska lätt att koktiden t för ett sfäriskt ägg med massan M ges av uttrycket
där Tegg är äggets begynnelsetemperatur, Tyolk den önskvärda innertemperaturen för äggulan och Twater vattnets temperatur.

Den som inte är helt bevandrad i värmediffusionsekvationer kan i varje fall notera några intressanta saker i formeln:
  1. Om Twater är samma som, eller mindre än Tyolk blir det antingen division med noll eller negativ logaritm. Det blir alltså inte ens pannkaka.
  2. Om Twater inte är konstant utan rör på sig med tiden blir formeln jättejobbig och då hinner man inte ut i skogen innan man löst ut alla variabler.
Alltså: Tillämpar vi Occams rakkniv måste Twater hållas konstant och det enda sättet det kan göras på med en konsumentspis är att lägga ägget i kokande vatten.

Alltså igen: för att slippa ta hänsyn till att spisar är olika snabba och att vattnet i 80m djupa brunnar på landet mycket kallare än i trean i förorten så ska man lägga ägget i kokande vatten för att garantera samma resultat gång på gång.

Med mycken möda och empiri har jag funnit följande s.k. Peblinoptimala koktider.


Riktigt löskokt ägg5 min
Fast vita, rinnig men något krämig gula6 min 15 sek
Fast vita, nästan helt fast men krämig och gyllene gula7 min
Fast vita, helt fast men krämig och gyllene gula7 min 30 sek
Fast vita, helt fast, krämig gula med något gryniga kanter8 min 15 sek
Fast vita, helt fast, grynig gula med gyllene inslag9 min
Fast vita, helt fast, grynig gula10 min
Fast vita, helt fast, grynig gula, gröna kanter12 min
Mjäll vita, karamelliserad gula*6-18 timmar

Tiderna gäller rumstempererade mellanstora ägg, alltså 55-63 gram som läggs i kokande vatten. Undantaget är sista (*) raden, där ska äggen enligt McGee hållas vid en noggrann temperatur ca 71-74 grader.
För större ägg, lägg som schablon på ca 40 sekunder på koktiden. För kylskåpskalla ägg - lägg på minst 30 sek, har du en riktigt kall kyl ta 45-60 sek.

Picka hål i äggets botten, annars sväller den luftbubbla som finns i botten av värmen och spräcker ägget. Lägg i ägget försiktigt och ha kastrullen på en temperatur så att det precis bubblar. Stormkokning gör att ägget knäcks mot kastrullen. Vill du ha lite variation i tillvaron, picka hål i toppen i stället och beundra en rolig ägg-gejser i kastrullen när den svällande luftblåsan trycker ut äggvita istället för luft.

Uppdaterad 5/10: Glömde att säga - stoppa kokningen genom att lägga ägget i kallt vatten en stund (typ 30 sek).


Av nån anledning var koktiderna när jag bodde i Australien konsekvent 30 sek kortare. Varför har jag faktiskt ingen som helst aning om. Kom gärna med kreativa förslag.
Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket