En av mina absoluta favoritböcker när det gäller matlagning är boken Bon Lloc. Den är kanske den perfekta kokboken, full av inspirerande byggstenar till recept - från basrecept till ordentligt omständliga påhitt som kanske inte låter sig göras i hemmaköket. Det genomgående temat i boken är kreativitet, påhittighet och en ordentlig portion feelgoodfaktor.
Inspirerad av några recept som använder mandolin till att göra nudlar av både potatis och mango slog det mig att detsamma borde gå att göra med sparris med hjälp av min nyinköpta, fina, vassa mandolin (mer om den i senare inlägg).
Resultatet (för 2 pers, tar 45 min att laga om man är flink och inte skär sig):
Sparghetti med kronärtskockssoppa och ugnsbakad torskSparghettin:Skär av knopparna och spara. Skär bort nån centimeter från botten av stjälken, och skala de första 3 cm på det som är kvar (det är ofta ganska tråkigt eftersom sparrisen torkar ut nedifrån). Strimla sparrisen tunnt tunnt på mandolinen - det är i stort sett omöjligt att göra detta utan att riskera fingertopparna men hey, lite vardagsspänning är bara kul. Lägg det strimlade i lätt sockrat vatten i väntan på slutetappen - det ger sparrisen lite av sin ursprungliga sötma åter. Precis innan servering, häll av vattnet och släng ner "sparghettin" i en stekpanna med olivolja och fräs sparrisen någon minut.Kronärtskockssoppan:- 3 kronärtskockshjärtan (bottnar går säkert bra också), skurna i mindre bitar
- 10 cm purjo, skuren i bitar
- 1 dl kycklingbuljong
- 1 dl matlagningsgrädde
Koka alltihop i ca 10-15 minuter. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Vinner antagligen på tillskott av parmesan men min var slut.Torsken:- 300 gram torskfilé
- 1 tomat, urtagen och finhackad
- god olivolja
- flingsalt
Skölj och kapa torsken till portionsbitar. Magen och den tunnare bakdelen kan läggas ihop så att det blir en större bit - försök göra lika stora bitar så att alla bitar går klart samtidigt. Gör sen paket av varje bit med aluminiumfolie - ta ett ark folie, vik upp det till en liten form, salta i botten. Lägg i torsken, strö finhackad tomat över, salta (ganska ordentligt) med flingsalt och ringla sen olivolja över hela kalaset. Vik ihop paketet.Sätt en digitaltermometer i största fiskbiten, och kör i ugn (ca 120-140 grader) till 52 graders innertemperatur. Saltningen ger en rimning, så torsken vätskar sig ganska ordentligt. Häll av vätskan innan servering.
Fräs sparrisknopparna i smör, lägg upp allt och njut!
(Mangonudlarna då? Dom blev en god efterrätt efter ännu en dödföraktande dans på mandolineggen)