Bon Logg
14 juni 2006
Sparghetti!
En av mina absoluta favoritböcker när det gäller matlagning är boken Bon Lloc. Den är kanske den perfekta kokboken, full av inspirerande byggstenar till recept - från basrecept till ordentligt omständliga påhitt som kanske inte låter sig göras i hemmaköket. Det genomgående temat i boken är kreativitet, påhittighet och en ordentlig portion feelgoodfaktor.

Inspirerad av några recept som använder mandolin till att göra nudlar av både potatis och mango slog det mig att detsamma borde gå att göra med sparris med hjälp av min nyinköpta, fina, vassa mandolin (mer om den i senare inlägg).

Resultatet (för 2 pers, tar 45 min att laga om man är flink och inte skär sig):

Sparghetti med kronärtskockssoppa och ugnsbakad torsk

Sparghettin:
  • En knippe sparris
Skär av knopparna och spara. Skär bort nån centimeter från botten av stjälken, och skala de första 3 cm på det som är kvar (det är ofta ganska tråkigt eftersom sparrisen torkar ut nedifrån). Strimla sparrisen tunnt tunnt på mandolinen - det är i stort sett omöjligt att göra detta utan att riskera fingertopparna men hey, lite vardagsspänning är bara kul. Lägg det strimlade i lätt sockrat vatten i väntan på slutetappen - det ger sparrisen lite av sin ursprungliga sötma åter. Precis innan servering, häll av vattnet och släng ner "sparghettin" i en stekpanna med olivolja och fräs sparrisen någon minut.

Kronärtskockssoppan:
  • 3 kronärtskockshjärtan (bottnar går säkert bra också), skurna i mindre bitar
  • 10 cm purjo, skuren i bitar
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde
Koka alltihop i ca 10-15 minuter. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Vinner antagligen på tillskott av parmesan men min var slut.

Torsken:
  • 300 gram torskfilé
  • 1 tomat, urtagen och finhackad
  • god olivolja
  • flingsalt
Skölj och kapa torsken till portionsbitar. Magen och den tunnare bakdelen kan läggas ihop så att det blir en större bit - försök göra lika stora bitar så att alla bitar går klart samtidigt. Gör sen paket av varje bit med aluminiumfolie - ta ett ark folie, vik upp det till en liten form, salta i botten. Lägg i torsken, strö finhackad tomat över, salta (ganska ordentligt) med flingsalt och ringla sen olivolja över hela kalaset. Vik ihop paketet.
Sätt en digitaltermometer i största fiskbiten, och kör i ugn (ca 120-140 grader) till 52 graders innertemperatur. Saltningen ger en rimning, så torsken vätskar sig ganska ordentligt. Häll av vätskan innan servering.

Fräs sparrisknopparna i smör, lägg upp allt och njut!

(Mangonudlarna då? Dom blev en god efterrätt efter ännu en dödföraktande dans på mandolineggen)
Comments:
Ursäkta min okunnighet, men vad är en mandolin. Jag vet, jag ska. Googla.
 
Verkar vara ett utsökt recept, men hur ser du på att köpa torsk som är utrotningshotad? Jag brukar undvika den.
 
Jag väntar på gäddrecept. Maken har pratat mkt om svärfars gäddfärsbullar, men inte agerat i den riktningen.
 
Space Babe - en mandolin är en sjukt vass pryl som man skivar eller strimlar saker extremt tunnt med. Jag har en Benriner, kostar som en bra kockkniv och ... tja, man blir kär.

Vad gäller torsk så måste jag erkänna att fisk för mig är så pass nytt i mitt matkunnande att jag inte ännu ansett mig mogen för att använda min konsumentmakt. Däremot köper jag inte östersjötorsk och använder vit-fisk-substitut där det går. Men när min lokala ICA har börjat med färsk torsk (som enda färska vita fisk) så blir valet lätt de få gånger fisk står på menyn.

Väntar fortfarande på svar från min gäddkonsult. Hans instinktiva svar på min fråga "Vad gör man med gädda?" var dock "Om det är en vårgädda släpper man tillbaks den" :-)
 
Skicka en kommentar<< Home
Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket