Bon Logg
16 juni 2011
Presslunch Villa Godthem och en rant om vinpriser
När det meddelades att F12-gruppen skulle ta sig an Villa Godthem blev det jubel hemmavid. Den gamla slitna Djurgårdskrogen råkar nämligen vara av viss emotionell betydelse för delar av familjens seniora garde, och har under många (!) år traditionsenligt förärats med ett besök i juni. Under 2000-talets senare hälft har dock krogen varit under familjens embargo - det finns gränser för vad man är beredd att betala för tradition och nostalgi, och bondfångeri ligger inte innanför gränsen.

Nu verkar det som om embargot kan lyftas - när Melker Andersson och Danyel Couet tar över den gamla villan gör man det med buller och bång. Hela villan har totalrenoverats och i en tillbyggnad (hur man nu lyckas få sådana bygglov på Djurgården...) huserar man det nya toppfräscha köket.

Lunchen är en generös trerätters, där det till förrätt bjuds det en riktigt bra inkokt Vätternröding med sallad från grannen Rosendal (plus i kanten för det samarbetet), äpple och ingefära.

Huvudrätten visar upp Gothems klassiker plankstek från en ny sida. Gamla Gothem hade förmodligen världsrekord med en bit över 2 miljoner sålda plankstekar, och Andersson/Couet spinner vidare på inarbetat koncept med inte mindre än 8 olika varianter på planka - från skaldjurs till oxrygg. Idag är det Kalventrecôte med gotlandssparris som serveras och köket lyckas med en perfekt bit kalv som får smak av den tunna plankan i cederträ. Till skillnad från gamla Godthem serverar man rätterna på engångsplankor i laminatgolvstjocklek, och den använda plankan blir sedan ved i F12-gruppens vedugnar.

Efterrätten är en föga inspirerande jordgubbs- och rabarberkompott med vaniljglass; gott, men lite trist?

Till maten serveras det vitt och rött - men tyvärr av husvinskaliber och inget att skriva hem om. Jag förstår inte riktigt varför det nästan alltid på pressluncher serveras relativt frikostiga mängder husets - när majoriteten av besökarna har arbetsdag och lämnar 2/3 i glasen. Bättre att visa upp även vinlistan och skänka mindre i glasen.

Som alltid med F12-gruppen vilar Sören Polonius ande över vinlistan som är både bred och djup. Hela världen finns representerad och det finns ett hyfsat antal viner på glas. Den som vill dricka etiketter hittar till och med DRC, Latour och Mouton (men eftersom priserna inte kan se hur urflippade som helst ut i en vinlista blir årgångarna därefter... Fast för de som gärna betalar 7000 spänn för ett 90-poängsvin så finns det iallafall möjlighet).

Den stora besvikelsen är dock att konstatera att det startar ännu en krog som ligger på mellan 4 till 5 gångers påslag på vinerna. Jag förstår inte riktigt hur man har mage att t.ex. sälja en flaska Querciabella 2008 för 980 spänn när samma flaska på bolis går för 199. Det är rent ocker och tragiskt att en koncern som F12 inte kan gå i bräschen för att främja vinintresset bland krogbesökarna. Bättring!

Värt att nämna är uteserveringen och tillhörande trädgårdscafé. Med läget mot Djurgårdsbrunnskanalen och totalt dryga 300 platser är det kanske ett av sommarens mest givna vattenhål. Vi får hoppas att man kommer till sans och inspirerade av Loopen Marin börjar servera Bolly på helflaska för en femhundring!

Även om jag har mina förbehåll vad gäller vinlistan så är jag helt övertygad om att F12-gruppen har ännu en klockren succé i vardande. Det går inte annat än att imponeras över deras framgångsfabrik och det ska bli spännande att se hur Godthem och även Sturegatan utvecklas under året.

Lite mer bilder...


Danyel

Chambre Separee

Klassiskt och modernt på samma gång

Uteservering / trädgårdscafé. En stor stark, tack!

Etiketter: , ,

Comments:
Querciabella med nästan 400% påslag, jo jag tackar. 2005 Cicala är ju rent fyndmässig då med bara 230% påslag...
1781 spänn för att öppna en kork och tillhandahålla glas, förbannade krämare.

Tyckte för övrigt Jörgen Lindströms krönika angående fenomenet i senaste LG var rätt spot on...
 
Hej!
Jag håller med er båda. Det är ju faktiskt rent ocker med dylika påslag. Jag har varit med om detta och fått en i övrigt god middag förstörd. Varför kan man inte köra med ett fast kronpåslag? Detta skulle ju leda kunderna till exklusivare viner tror jag.

JC
 
Skicka en kommentar<< Home
Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket