Mitt ibland färdigställande snickare, besökande brandmän och kånkande möbelleverantörer bjuder Marcus Samuelsson in den matintresserade presskåren. Både på utsidan och inne i hotellet finslipar man på detaljer och det råder en febril aktivitet. Invigning redan i morgon 5 februari.
Aquavit i New York öppnade redan 1987 och enligt pressmeddelandet förknippas begreppet oftare med restaurangen än med spritkategorin. Bara en sån sak! Marcus var den yngste kock genom tiderna att bli recenserad med tre stjärnor i New York Times redan 1995 och sen dess har framgångarna avlöst varandra. Konceptet i New York har varit skandinaviskt med internationell touche. Även i Stockholm blir det skandinaviskt i grunden fast med influenser från New York. Årets hemvändare i mat-Sverige?? Även inredningen är skandinavisk med ljusa färger och svindyra liljan-stolar. Väggarna pryds av blandade motiv från New York avlösta av svensk synd i form av nakna rumpor.
På menyn syns bla NY strip steak, hummer och belonostron blandat med rökt lax, sill och vildsvin. Presskåren bjuds på "Bites" med lite av varje från menyn. Tillsammans med trevliga damer från TT spectra samt Restauranger & Storkök provades det mesta runt bordet. Personligen höll jag hummer med nashipäron & avruga som favorit. Även en den rökta laxen med tandoori och getost var en oväntad men lyckad kombo. Från grillen bjöds det bla på fin hälleflundra och NY Striploin. Efterrätten dominerades fullständigt av en insmickrande passionsfrukts crème brulée som tyvärr inte återfinns på den ordinarie menyn.
Maten är bra, vällagad och prisvärd. För 295 kr bjuds man på 7 "smaker". Huvudrätter och grillrätter ligger mellan 195-355 kr med undantag för 18 oz (500 gr) NY Strip till det facila priset av 555 riksdaler. Tyvärr gavs inte möjlighet att spana på vin- och dryckmenyn men vi får återkomma på saken... Aquavit Grill & Raw Bar är en trevlig bekantskap och kommer förmodligen locka en hel del folk från Stureplan till området runt Norra Bantorget. På återseende!