Tillbaks från presslunch med Melker & Danyel & Co, avnjuten i deras nästan färdigställda matsal.
Lika bra att säga det med en gång:
Le Rouge kommer bli en succé. Lokalen är grymt cool med sina knallröda textilier som bäddar in det gamla källarvalvet i en riktigt underbar
Moulin-Rouge-känsla. Dimmat ljus från röda små taklampor och ett femtiotal unika bordslampor gör också sitt för stämningen. Tygerna dämpar ljud från omkringliggande bord och akustiken i lokalen verkar optimerad för att ge ett klassiskt, nästan filmlikt bakgrundssorl ackompanjerat av passande fransk musik.
Både
Alice och
Lisa lär väl skriva utsvävningar om maten så jag nöjer mig med att konstatera att lunchen - med Pocherat lantägg med skogssvamp, sidfläsk och dragonmoussline till förrätt, Mälargös med champagnesås och citrusstekt fänkål till varmrätt, och Äppelgalette med calvadosglass - gav definitiv mersmak.
Till förrätten serverades en kul, nästan tropiskt fruktig men ordentligt syrlig Soave som parerade det svåra ägget med mycket gott resultat. Gös-vinet får väl sägas bekräfta ambitionen att servera "smaker vi känner igen" - vinet var nämligen allas vår Gobelsburger Grüner Veltliner, otroligt gott men kanske inte det mest överraskande. Till den jättegoda efterrätten serverades en
Chateau Menota 2005, som med lite kryddighet och ganska hög syra fungerade bra till äpplet.
Jag fick en liten pratstund med Sören Polonius, chefssommelier och
SM-mästare i sommellieri förra året. Han var lite trött i kroppen efter att ha kånkat in närmare 5 ton (!) vinflaskor i vinkällaren dagen innan, fördelat på cirka 4-500 olika sorter. Vinlistan på Le Rouge fokuserar på gamla världen, och bjuder på både "vertikaler" i stil med ett flertal årgångar från samma (klassiska) producent, men även överraskningar som t.ex. torr Tokajer och högklassig Riesling från Slovakien.
Le Rouge kommer servera en fix-pris meny bestående av 5 rätter, som byts en gång i veckan utifrån råvarutillgång och säsong. Till menyn kommer vinpaket erbjudas, och givetvis byts det också ut med samma frekvens som maten. Prismässigt kommer vinerna på Le Rouge hamna strax under F12s nivå, med viner som spänner från "basviner" till riktigt sällsynta exemplar som prisar in sig nånstans strax över 10 000 kr flaskan. Som hittat!
Ska bli roligt att besöka Le Rouge "på riktigt" när restaurangen öppnat och kommit igång på allvar. Räkna med att det lär vara rätt så poppis i början.