Efter
tonfisken och
rieslingen med sin höga sälta och syra var det dags för något mer örtigt och allmänt matvänligt. Vi bestämde oss för att satsa på en lätt ekad Sauvignon Blanc från Bordeaux,
Chateau Coucheroy (Pessac-Léognan) och till denna bjuda på mat med högre grad av gröna smaker från växtriket.
Vi landade till slut på
Lättgravad halstrad lubb, grönärtpuré, rostade pistagenötter, buljongkokt gulbeta med ärtskott och rödbetsgroddar. Receptet i korthet:
- 600gr lubb
- Gulbetor
- Gröna ärtor
- Citron
- Fiskbuljong
- Pistagenötter
- Ärtskott
- Rödbetsgroddar
- Grädde
Bena ur lubben. Skär i portionsbitar, lättgrava genom att salta och sockra (50-50) på båda sidor och låt ligga i minst 20 minuter. Skala gulbetorna och låt koka i fiskbuljong tills de är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar. Koka grädde, fiskbuljong och ärtor, smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft. Mixa till en slät puré. Rosta pinjenötterna. Skölj ärtskotten och rensa rödbetsgroddarna (de har grusiga små brunsvarta korn som är mycket obehagliga att få mellan tänderna, ta bort dom). Skölj sen groddarna (skölj inte först då får du rödbetsdreadlocks att försöka reda ut).
Lägg upp som på bilden och servera!
Detta är för övrigt mitt första försök med att använda Google Docs för att skriva blogginlägg. Grymt smidigt!