Bon Logg
27 september 2006
champagnedekadens

Måhända inspirerad av andra modiga försök i serien "konsumera i 7 dagar" föreslog min sambo att vi skulle dricka bubbel varje kväll förra veckan. Jag antog utmaningen med glädje och vi skred till verket för att införskaffa för ändamålet nödvändiga drycker.

Ambitionen var att köpa riktig Champagne på halvflaska, och prova igenom det vi kunde hitta. På det närliggande systemet fanns fem varianter att uppbringa, så försöket fick kompletteras med två mousserande vita. Provexemplaren:
Taittinger var godast. Moët & Chandon nästan lika schysst. Lanson Rose ingen höjdare alls. Skumpan var godare än icke-skumpan. Skumpan var jävligt mycket dyrare än icke-skumpan.

Prisvärt? Inte sett till smaken. Men sett till tillfället - absolut.

Bara att ärligt få yttra orden "Älskling, måste vi dricka Champagne ikväll igen?" var värt hela försöket - få toucha lite på den dekadens som omger den mytiska drycken och känna hur otroligt rätt det är att nästa gång köpa en pava Pongrácz Brut och känna att man gör en riktigt, riktigt bra affär.
18 september 2006
Kolya
Varje gång jag hör talas om Kolja tänker jag på den helt underbara tjekiska filmen med nästan samma namn.

Lite i Fat Duckish anda så kryddar vi därför denna maträtt med några audiovisuella referenser.

Kolja med purjopotatis och mandolinerade grönsaker (4 pers)

Förberedelser:
Purjopotatisen:
  • Koka mandelpotatis för 4 pers i lättsaltat vatten tillsammans med 1/3 purjolök skuren i bitar.
  • Sjud resten av purjolöken (skuren i småbitar) i 2dl matlagningsgrädde, tills bara halva mängden grädde återstår.
  • Pressa potatis/purjolöken med potatispress, vänd ner purjolöksgrädden och rör till en slät potatispuré med slickepott. Späd med lite (kokad!) mjölk om det blir stabbigt.
  • Salta och peppra purén. Den som vill kan tillsätta lite chipotleolja för att få en rökig ton.
Grönsakerna:
  • Strimla en halv gurka och en hel bananschalottenlök tunnt tunnt på mandolin, eller skär i tunna strimlor med kniv.
  • Hacka 2 urkärnade tomater.
  • Hacka ett kokt ägg (9 minuter i kokande vatten)
  • Hacka 1/3 knippe dill
  • Salta och peppra med nymalen vitpeppar efter smak.
  • Blanda allt till en sallad.
Krutonger:
  • Skär kuber av 3 skivor gårdagens Roast'nToast.
  • Lägg i ugnsfast form, häll god olivolja och flingsalt över.
  • Rosta kuberna i 225-gradig ugn tills de är snäppet mörkare än gyllene.
Kolja:
  • Ägna den söte Kolya en tanke
  • Torr-rimma 550 gr koljafiléer genom att salta och vitpeppra den på båda sidorna, och låta den vila i ca 20 minuter.
  • Skär filéerna till 4 portionsstorlekar - gärna så att du skär varje filé i fyra delar och lägger ihop bitarna två och två till lite tjockare portionsbitar.
  • Lägg i ugnfast form bottnad med olivolja och baka fisken i 150-grader till 52 graders innertemperatur.
Servering:
  • Servera fisken toppad med en näve sallad (det ska vara ca 1/4 av hela salladen per fisk, ju).
  • Garnera med krutonger (många! Krutonger är gott.)
  • En oekad chardonnay passar bra om du inte haft rökolja i purén, då får du ta till nått med lite mer rökighet.
Ät medan du ivrigt diskuterar tjeckisk films överlägsenhet, minns när Kolya ser en skylt vid övergångsstället och agerar därefter, samt spyr galla över lämplig Hollywoodstudio.

Receptet är en variant på torskrygg med rökt vichysoisse som finns i den underbara boken Bon Lloc.
15 september 2006
jag kan inte hålla mig längre
Jag hade lovat mig själv att inte skriva något om politik på denna blogg. Men nu går det inte längre.

Smutsigare valrörelse får man leta efter.

I media diskuteras herrgårdsbyggnationer, barnflickor, dataintrång, debattmobbning, klädstilar - snart sagt allt utom sakfrågorna. Det är helt sanslöst - vi tillhör en av de lyckligt lottade befolkningarna på jorden som har rätt att rösta i demokratiska val; då går somliga partier och media hand i hand för att på bästa sätt lägga rökridåer framför det vi ska rösta om.

I desperation över att få behålla makten till varje pris är alla medel tillåtna. Ska det vara så!? Ska det löna sig att utmåla sin motståndare som diktator eller nazist? Att ljuga med statistik och hitta på motståndarpartiprogramspunkter man sen kan angripa?

Det kan inte få fortsätta såhär. Oavsett politiskt program så är det ett självändamål att socialdemokratin får ta en paus. Precis som Sverker Åström skrev på DN Debatt. Det kan inte vara bra för vårt samhälle när makthungern går så långt att allt hamnar under bältet och regeringspartiet via utnämningsmakten satt sina egna på toppositioner i snart sagt varje samhällsinstitution. Det förlorar vi alla på på sikt, oavsett om hjärtat sitter något mer till vänster eller höger.
12 september 2006
Loch Fyne Whiskey


I orten Inveraray i västra Skottland finns ett fint slott som turistinformationer vida omkring rekommenderar för ett besök. Och visst är det fint. Gammalt och fina anor och en riktig Duke och Duchess och hem för klanen Campbell. Kossor och får utanför. Lite som Skottland är mest, faktiskt.


Men. Inveraray har också en av Skottlands mest kända whiskey-butiker, Loch Fyne Whiskeys. På väg till ett kiltbröllop stannade vi till där för en närmare inspektion. Butiken är liten, inrökt, och rymmer hundratals flaskor whiskey av absolut ypperlig klass - flaskor som de två glada skottarna bakom disken mer än gärna bjöd av (iallafall sa dom "My Pleasure" varje gång vi frågade och det får man väl tro på).



Det särklassigt roligaste att prova var en drygt 30-årig Brora, cask-strength (56%), från ett destilleri som slog igen portarna 1983. En flaska går loss på i runda slängar 2500kr - så för mig räcker det gott med ett smakprov.


Efter moget övervägande och mycket provande lämnade vi iallafall butiken med en uppsättning riktigt goda och prisvärda varianter, både Speyside och Islay, d.v.s. både mildare, rundare varianter och rökiga rackare.

Nu får vi bara hoppas att EG-domstolen dömer till förmån för oss mat- och dryckintresserade i höst så att man lagligen kan beställa från Loch Fynes utomordentliga onlinesortiment.
Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket