Bon Logg
18 september 2006
Kolya
Varje gång jag hör talas om Kolja tänker jag på den helt underbara tjekiska filmen med nästan samma namn.

Lite i Fat Duckish anda så kryddar vi därför denna maträtt med några audiovisuella referenser.

Kolja med purjopotatis och mandolinerade grönsaker (4 pers)

Förberedelser:
Purjopotatisen:
  • Koka mandelpotatis för 4 pers i lättsaltat vatten tillsammans med 1/3 purjolök skuren i bitar.
  • Sjud resten av purjolöken (skuren i småbitar) i 2dl matlagningsgrädde, tills bara halva mängden grädde återstår.
  • Pressa potatis/purjolöken med potatispress, vänd ner purjolöksgrädden och rör till en slät potatispuré med slickepott. Späd med lite (kokad!) mjölk om det blir stabbigt.
  • Salta och peppra purén. Den som vill kan tillsätta lite chipotleolja för att få en rökig ton.
Grönsakerna:
  • Strimla en halv gurka och en hel bananschalottenlök tunnt tunnt på mandolin, eller skär i tunna strimlor med kniv.
  • Hacka 2 urkärnade tomater.
  • Hacka ett kokt ägg (9 minuter i kokande vatten)
  • Hacka 1/3 knippe dill
  • Salta och peppra med nymalen vitpeppar efter smak.
  • Blanda allt till en sallad.
Krutonger:
  • Skär kuber av 3 skivor gårdagens Roast'nToast.
  • Lägg i ugnsfast form, häll god olivolja och flingsalt över.
  • Rosta kuberna i 225-gradig ugn tills de är snäppet mörkare än gyllene.
Kolja:
  • Ägna den söte Kolya en tanke
  • Torr-rimma 550 gr koljafiléer genom att salta och vitpeppra den på båda sidorna, och låta den vila i ca 20 minuter.
  • Skär filéerna till 4 portionsstorlekar - gärna så att du skär varje filé i fyra delar och lägger ihop bitarna två och två till lite tjockare portionsbitar.
  • Lägg i ugnfast form bottnad med olivolja och baka fisken i 150-grader till 52 graders innertemperatur.
Servering:
  • Servera fisken toppad med en näve sallad (det ska vara ca 1/4 av hela salladen per fisk, ju).
  • Garnera med krutonger (många! Krutonger är gott.)
  • En oekad chardonnay passar bra om du inte haft rökolja i purén, då får du ta till nått med lite mer rökighet.
Ät medan du ivrigt diskuterar tjeckisk films överlägsenhet, minns när Kolya ser en skylt vid övergångsstället och agerar därefter, samt spyr galla över lämplig Hollywoodstudio.

Receptet är en variant på torskrygg med rökt vichysoisse som finns i den underbara boken Bon Lloc.
Comments:
Ta den vid 45 grader så blir den bättre...
 
Jag brukar hålla mig nånstans mellan 45-52 grader för torskfiskar, men jag var inte säker på optimal temp för kolja. Jag tycker att 45 grader är lite på gränsen - hamnar termometern lite fel så blir det ibland en väldigt rå känsla när biten istället håller ca 40 inuti... Men jag ska prova 45 grader - tack för tipset :-)
 
Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk



<< Home
Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket