Varje gång jag hör talas om Kolja tänker jag på den helt underbara
tjekiska filmen med nästan samma namn.
Lite i
Fat Duckish anda så kryddar vi därför denna maträtt med några audiovisuella referenser.
Kolja med purjopotatis och mandolinerade grönsaker (4 pers)Förberedelser:Purjopotatisen:- Koka mandelpotatis för 4 pers i lättsaltat vatten tillsammans med 1/3 purjolök skuren i bitar.
- Sjud resten av purjolöken (skuren i småbitar) i 2dl matlagningsgrädde, tills bara halva mängden grädde återstår.
- Pressa potatis/purjolöken med potatispress, vänd ner purjolöksgrädden och rör till en slät potatispuré med slickepott. Späd med lite (kokad!) mjölk om det blir stabbigt.
- Salta och peppra purén. Den som vill kan tillsätta lite chipotleolja för att få en rökig ton.
Grönsakerna:- Strimla en halv gurka och en hel bananschalottenlök tunnt tunnt på mandolin, eller skär i tunna strimlor med kniv.
- Hacka 2 urkärnade tomater.
- Hacka ett kokt ägg (9 minuter i kokande vatten)
- Hacka 1/3 knippe dill
- Salta och peppra med nymalen vitpeppar efter smak.
- Blanda allt till en sallad.
Krutonger:- Skär kuber av 3 skivor gårdagens Roast'nToast.
- Lägg i ugnsfast form, häll god olivolja och flingsalt över.
- Rosta kuberna i 225-gradig ugn tills de är snäppet mörkare än gyllene.
Kolja:- Ägna den söte Kolya en tanke
- Torr-rimma 550 gr koljafiléer genom att salta och vitpeppra den på båda sidorna, och låta den vila i ca 20 minuter.
- Skär filéerna till 4 portionsstorlekar - gärna så att du skär varje filé i fyra delar och lägger ihop bitarna två och två till lite tjockare portionsbitar.
- Lägg i ugnfast form bottnad med olivolja och baka fisken i 150-grader till 52 graders innertemperatur.
Servering:- Servera fisken toppad med en näve sallad (det ska vara ca 1/4 av hela salladen per fisk, ju).
- Garnera med krutonger (många! Krutonger är gott.)
- En oekad chardonnay passar bra om du inte haft rökolja i purén, då får du ta till nått med lite mer rökighet.
Ät medan du ivrigt diskuterar tjeckisk films överlägsenhet, minns när Kolya ser en skylt vid övergångsstället och agerar därefter, samt spyr galla över lämplig Hollywoodstudio.
Receptet är en variant på torskrygg med rökt vichysoisse som finns i den underbara boken Bon Lloc.