Bon Logg
25 oktober 2006
kaffedesperation
Panik! Kaffebönorna slut. Rota rota rota, inga bönor att finna i något enda skrymsle i lägenheten. Hittar till slut en mystisk påse längst in i skafferiet.

Oh no! Det är den öppnade kaffepåsen från båten i somras. Gah. Här är jag, Ambassadör För Det enligt mig Perfekta Sättet Att Göra Bra Kaffe Billigt, och ska tvingas konsumera malet bryggkaffe som stått i öppen påse i snart 6 månader. Sometimes life sucks.

I en perfekt värld, d.v.s. en värld där jag haft kaffebönor att mala efter maten, skulle jag ha följt min vanliga mall.
  • Ta fram knivkvarnen från Bodum, 249 kr.
  • I med bönor så det nästan täcker skruven som kniven sitter fast i.
  • Mal tills det är perfekt för pressbryggare (alltså ganska grovt), sen lite till. Ingen espressofinmalning här tack - det orkar inte bryggaren!
  • Ta fram 3-koppars mokabryggaren från Ikea (ja - det heter mokabryggare, enligt Google iallafall).
  • Fyll med iskallt vatten, precis upp till övertrycksventilsskruven.
  • Häll det nymalda kaffet i behållaren och packa inte! Fyll behållaren tills det är något mindre än struket - om det blir struket häll av en halv tesked kaffe. Nästan alla går fel här och tror att det är nån fattigmansespressomaskin och gör som favvobaristan på Sostas och packar lätt. Don't. Mokabryggaren orkar inte trycka igenom kaffet och det läcker och pyser och ångkokar det lilla som kommer i behållaren med helt katastrofalt bittert och hemskt kaffe som följd.
  • Skruva ihop, ställ på plattan.
  • Det ska nu inte bubbla, pysa eller fräsa under tiden bryggaren brygger. Gör det det, prova med grövre malning nästa gång, eller att ha mindre kaffe i behållaren.
  • Ta av när det fräser till och låter som om det är klart. Om allt stämmer nu har du en lätt crema (jag lovar!) och ett underbart aromatiskt kaffe.

Nu blev det ju inte så. Istället blev det 6 månader gammalt skruttkaffe i mokabryggaren. Faktiskt drickbart över förväntan och koffeinhaltigt.

Nu ska jag försöka hitta motsvarande kaffepåse fast oöppnad och jämföra. Någon som har haft ett paket Gevalia 1853 Intense Aroma Dark Roast i frysen i 6 månader som kan bidra med ytterligare ett (egentligen två) testfall?

Fotnot: IKEA har bytt leverantör av mokabryggare sen jag köpte min och jag har inte riktigt lyckats brygga bra kaffe med de nya varianterna. Mokabryggare är individer så misströsta inte - köp en ny och försök igen.

Comments:
Jag använder själv en moccabryggare (våga vägra wikipedia) hellre än en espressobryggare. Sedan den gamla espressobryggaren (även den från IKEA, Idog ^^;;) dog har jag inte orkat vare sig betala för en deluxe maskin eller köra in en ny.

Och visst är det lustigt, trots alla experter så blir det crema även på moccan...
 
Skicka en kommentar<< Home
Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket