Panik! Kaffebönorna slut. Rota rota rota, inga bönor att finna i något enda skrymsle i lägenheten. Hittar till slut en mystisk påse längst in i skafferiet.
Oh no! Det är den öppnade kaffepåsen från båten i somras. Gah. Här är jag, Ambassadör För Det
enligt mig Perfekta Sättet Att Göra Bra Kaffe Billigt, och ska tvingas konsumera malet bryggkaffe som stått i öppen påse i snart 6 månader.
Sometimes life sucks.
I en perfekt värld, d.v.s. en värld där jag haft kaffebönor att mala efter maten, skulle jag ha följt min vanliga mall.
- Ta fram knivkvarnen från Bodum, 249 kr.
- I med bönor så det nästan täcker skruven som kniven sitter fast i.
- Mal tills det är perfekt för pressbryggare (alltså ganska grovt), sen lite till. Ingen espressofinmalning här tack - det orkar inte bryggaren!
- Ta fram 3-koppars mokabryggaren från Ikea (ja - det heter mokabryggare, enligt Google iallafall).
- Fyll med iskallt vatten, precis upp till övertrycksventilsskruven.
- Häll det nymalda kaffet i behållaren och packa inte! Fyll behållaren tills det är något mindre än struket - om det blir struket häll av en halv tesked kaffe. Nästan alla går fel här och tror att det är nån fattigmansespressomaskin och gör som favvobaristan på Sostas och packar lätt. Don't. Mokabryggaren orkar inte trycka igenom kaffet och det läcker och pyser och ångkokar det lilla som kommer i behållaren med helt katastrofalt bittert och hemskt kaffe som följd.
- Skruva ihop, ställ på plattan.
- Det ska nu inte bubbla, pysa eller fräsa under tiden bryggaren brygger. Gör det det, prova med grövre malning nästa gång, eller att ha mindre kaffe i behållaren.
- Ta av när det fräser till och låter som om det är klart. Om allt stämmer nu har du en lätt crema (jag lovar!) och ett underbart aromatiskt kaffe.
Nu blev det ju inte så. Istället blev det 6 månader gammalt skruttkaffe i mokabryggaren. Faktiskt drickbart över förväntan och koffeinhaltigt.
Nu ska jag försöka hitta motsvarande kaffepåse fast oöppnad och jämföra. Någon som har haft ett paket Gevalia 1853 Intense Aroma Dark Roast i frysen i 6 månader som kan bidra med ytterligare ett (egentligen två) testfall?
Fotnot: IKEA har bytt leverantör av mokabryggare sen jag köpte min och jag har inte riktigt lyckats brygga bra kaffe med de nya varianterna. Mokabryggare är individer så misströsta inte - köp en ny och försök igen.