Bon Logg
18 juni 2006
Gremolata-couscous
Gremolata är ett tillbehör som passar till det mesta - kalv, fisk, kyckling t.ex. Dessutom är det himla fräscht såhär i sommarvärmen så idag fick det bli en variant med couscous och ugnsbakade tomater.

Gremolata-couscous med tapenadetomater (4 pers)
  • 1.5 dl finhackad persilja
  • 1 liten finhackad vitlöksklyfta
  • Rivet skal av en citron
  • 4 tomater
  • Tapenade (köpt eller egentillverkad)
  • God olivolja
  • 3 dl couscous (eller bulghur, eller quinoa, eller ...)
  • 40g pancetta (italienskt "bacon") - tunnt tunnt skivad, be om detta i charken.
Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 140 grader. Dela tomaterna i halvor (vinkelrätt mot kvisten - inte längst med!). Gröp ur fruktköttet med en skalkniv men lämna "stocken" i mitten kvar. Skeda i rikligt med tapenade i det urgröpta, ställ på bakplåtspapper och in i ugnen. Låt tomaterna och tapenaden rosta och gojsa ihop sig i ca 1.5-2 timmar (medan Brasilien spöar Aussies t.ex).

Gör gremolatan genom att blanda persilja, vitlök, citron med ca 2 msk olivolja. Ställ undan i väntan på servering. Klipp ner pancettan i småbitar i en stekpanna och stek den tills den blir härligt knaprig. Koka couscous (eller annat gryn) i lite fond (t.ex. kycklingfond om det är kyckling som vankas), blanda med gremolatan och pancetta.

Servera med t.ex. kyckling marinerad i valfritt alternativ (men gärna med citronolivolja i marinaden) och ett lättare rött vin. Glöm inte att kyla vinet! Med dagstemperaturer runt 30-strecket blir vinet hemma i vinstället på tok för varmt och får en fadd, tung och ofräsch smak. Låt det stå i kylen minst 45 minuter innan servering så att det kommer ner runt 18 grader - går det längre gör det inget; det blir fort varmt igen.
Comments:
Jahaja! Både pancetta och gremolata... Man kan ju fråga sig varifrån du fått det?? Hur som helst låter det supersmarrigt! Glad midsommar på er! Har förresten flädergravat lite lax till fredagen. Självklart egenfångat. (Vad annars) :) /Koffe
 
Nej men ser man på! Min long lost gäddkonsult på celebert besök :-)

Hur går det med (de något obskyra) gäddexperimenten, har han kommit någon vart eller njuts det bara av det goda livet?

Glad midsommar! :-)
 
Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk



<< Home
Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket