Gremolata är ett tillbehör som passar till det mesta - kalv, fisk, kyckling t.ex. Dessutom är det himla fräscht såhär i sommarvärmen så idag fick det bli en variant med couscous och ugnsbakade tomater.
Gremolata-couscous med tapenadetomater (4 pers)
- 1.5 dl finhackad persilja
- 1 liten finhackad vitlöksklyfta
- Rivet skal av en citron
- 4 tomater
- Tapenade (köpt eller egentillverkad)
- God olivolja
- 3 dl couscous (eller bulghur, eller quinoa, eller ...)
- 40g pancetta (italienskt "bacon") - tunnt tunnt skivad, be om detta i charken.
Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 140 grader. Dela tomaterna i halvor (vinkelrätt mot kvisten - inte längst med!). Gröp ur fruktköttet med en skalkniv men lämna "stocken" i mitten kvar. Skeda i rikligt med tapenade i det urgröpta, ställ på bakplåtspapper och in i ugnen. Låt tomaterna och tapenaden rosta och gojsa ihop sig i ca 1.5-2 timmar (medan Brasilien spöar Aussies t.ex).Gör gremolatan genom att blanda persilja, vitlök, citron med ca 2 msk olivolja. Ställ undan i väntan på servering. Klipp ner pancettan i småbitar i en stekpanna och stek den tills den blir härligt knaprig. Koka couscous (eller annat gryn) i lite fond (t.ex. kycklingfond om det är kyckling som vankas), blanda med gremolatan och pancetta.Servera med t.ex. kyckling marinerad i valfritt alternativ (men gärna med citronolivolja i marinaden) och ett lättare rött vin. Glöm inte att kyla vinet! Med dagstemperaturer runt 30-strecket blir vinet hemma i vinstället på tok för varmt och får en fadd, tung och ofräsch smak. Låt det stå i kylen minst 45 minuter innan servering så att det kommer ner runt 18 grader - går det längre gör det inget; det blir fort varmt igen.