Bon Logg
12 december 2011
Sortimentsprovning Sundell Selections

För två veckor sedan arrangerade Aquavit California Wine Week med ett antal inbjudna importörer och producenter.

Sundell Selections var en av importörerna som bjöd in till sortimentsprovning och jag och C begav oss dit för att under ledning av Davoe Price, Sundells utomordentligt trevliga representant på plats i Californien, prova valda delar av sortimentet.

2006 Iron Horse Classic Vintage Brut, Sparkling Wine, Green Valley of Russian River Valley AVA, Sonoma

Iron Horse har sin bas sydvästra Sonoma, närmare bestämt i den svala Green Valley. Här odlar man på sina 65 ha uteslutande Chardonnay och Pinot Noir, och gör både stilla och mousserande viner på båda druvorna. Framförallt de mousserande vinerna är högt aktade och man har t.ex. Vita Huset stolt på kundlistan.

2006 Iron Horse Classic Vintage Brut har en vidöppen fruktig doft av gula, lite bokna äpplen toppat med citruszest. Vinet, som tillbringat hela 4 år på sin jästfällning, har gott om jäst och brödighet och visar också upp mycket angenäma och steniga mineraltoner. En del utveckling smyger sig in också med vått ylle och honung.

Om doften pekar mot sina franska förebilder så är det ingen tvekan om att vi här befinner oss i ett annat klimat när vi väl smakar. En stor, fyllig kropp med ordentligt pigg mousse. Fylligheten förvånar - frukten är mycket mogen och tar över lite väl mycket. Bubblorna är fina men av någon anledning känns moussen lite burdus i munnen. Dosagen är ca 8 g/l, och upplevelsen är “bussigt torr”. Avslutningen är relativt lång och bjuder på lite grapeig, matvänlig bitterhet som inte stör utan snarare gör vinet intressantare.

Detta är bra grejjer - vinet är mycket välgjort och klassiskt i sin framtoning. Jag gissar att den fylliga frukten är en vanesak och att mina invändningar mot den lika gärna kan övergå i hyllningar med lite “acquired taste”. (90–91p)

2008 Stuhlmuller Vineyards Estate Chardonnay, Alexander Valley, Sonoma

Stuhlmuller Vineyards’ ligger i sydvästra delen av Alexander Valley, inte långt från Russian River och Chalk Hill. Mikroklimatet här med dimma från Chalk Hill flera olika jordmåner (vingården sträcker sig från floden upp mot kullarna österut) gör att man kan odla en hel palett av druvor - i vingården har man Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Zinfandel och Petite Sirah. Chardonnay dominerar med 60% av den totala arealen på 60 ha.

2008 Stuhlmuller Vineyards Estate Chardonnay har en stor, öppen doft som bjuder på ett helt spektrum av aromer; vit persika, blommor, havtorn, citronzest, mineral, lite blandade bär och så fat ovanpå med vanilj, nötter och en malolaktisk smörighet.
Fatigheten är påtaglig, trots att vinet till 90% legat i gamla fat och bara fått 10% ny fransk ek.

I munnen berättas en fyllig historia med ordentlig attack och kraft. Bra syra och struktur, men faten stör. Den generösa smörigheten (75% av vinet genomgick malolaktisk jäsning) i kombination med fläskiga fat ger vinet en lite oljig karaktär (tänk Viognier) som jag gärna skulle vara utan. Avslutningen är ren, lång och god och vore det inte för oljigheten skulle jag vara eld och lågor. (90p)

2008 Talley Vineyards Estate Pinot Noir, Arroyo Grande Valley, San Benito

Vi rör oss nu en bit söderut ända ner till Central Coast och Arroyo Grande där Talley Vineyards håller till. Talley odlar Pinot Noir och Chardonnay på nästan 80 ha och presterar för det mesta i 90+-ligan med sina viner från olika vingårdar.

2008 Talley Vineyards Estate Pinot Noir öppnar i en förvånande Nya Zeeländsk stil med dov, mörk frukt, mörka körsbär, nejlikor och örtkryddor. Med luft och temperatur tillkommer både lite härligt funkig skitighet och animaliska tongångar.

Smaken sviker inte - här har vi en riktigt schysst, fast struktur med mogna tanniner som griper tag och tar kontroll tillsammans med en läskande, hög syra. Avslutningen är något ekig, men inget som stör eller som inte lär lösa sig med tiden.

Vinet rör sig under provningen från NZ och hittar en för mig alldels egen stil där blinkningar går både åt klassisk Bourgogne, Kalifornsk pinne och här och där både syd- och nordrhônska influenser. Personligt, harmoniskt, intressant. I like, bigtime. Detta är helt enkelt skitgott och provningens bästa vin. Galloni drämmer till med 92 pinnar, jag håller med och förväntar mig att det är i underkant när eken gått in. (92+p)

2008 Make–Work “The Plan”, Cab. Sauvignon, Russian River Valley, Sonoma

Make-Work “The Plan” är lite av en udda fågel i denna provning - endast 48 lådor producerades och det går inte längre att få tag på - eller knappt ens att hitta information om. Synd, för det här är ett mycket trevligt vin från Hobo Wine Company.

Make-Work har en god sötfruktig doft kryddad med stall, violer och ordentligt dammiga mineraler. Här finns också gott om röda bär och en hel del gröna, gräsiga toner. Loire någon?

I munnen blir Loire-vibbarna ännu större - någon sa en gång att en Cab Franc från Loire smakar som när man vurpat med cykel på grusväg och precis så är Make-work. Munnen full med dammiga stenar, lite blod och järn och så massor av rödbärig stallig frukt. Elegant och slankt, med ren eftersmak.

Men, nu är ju Make-Work inte från Loire. Det är istället en ren Bordeauxblend - här används 80% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 5% Petit Verdot och 5% Malbec. Det är inte bara druvmixen som är bordelaisisk - vinet har också en föredömligt låg alkoholhalt på strax över 12% som gör att jag går igång fullständigt på detta vin. Det är, precis som med Talley, personligt och i en egen stil (i synnerhet för ursprunget!). Ett utmärkt matvin från en producent som åtminstone i denna paketering vågar gå mot strömmen. (89p)

2010 Peter Franus Sauvignon Blanc, Napa Valley

Peter Franus är veteran i Napa och gör viner från främst den svala södra delen av dalen - Carneros och Mt Veeder. Franus jobbar enligt negociantmodell och gör vin på andras druvor.

Först ut av provningens Franus-viner är hans Sauvignon Blanc med druvor från Stewart Vineyard i Carneros. Doften är fräsch och druvig med drag av muscat. Klonen är “Sauvignon Blanc Musqué” (pdf om Sauvignon Blanc-kloner här) får vi veta och det kan kanske förklara saken.

Vinet har en pigg, god och intensiv attack med tropisk, mogen frukt och citrus. Syran är för druvsorten något låg, vilket kanske förstärks av att vinet inte känns helt torrt. Antingen restsocker eller så luras jag av fruktsötman men resultatet är ett vin inte helt och hållet i balans även om det är gott. (87p)

2006 Peter Franus Merlot, Napa Valley

Franus Merlot kommer från samma vingård som hans Sauvignon Blanc och består av 91% Merlot och 9% Cabernet Franc. Jag är ingen jättefan av Merlot, men här kommer fördomarna på skam.

En yppigt fruktig doft inleder med mörka bär och korintkakor i massor. På toppen ligger lite blommor och med luft kommer också en ek-kryddlåda med nejlikor och kanel in i bilden. Gräs och järn kompletterar och ger en oväntat komplex doftupplevelse.

Strukturen är fast - ganska rejäla tanniner tar kontrollen utan att gå överstyr och syran balanserar upp den yppiga frukten väl. Detta är kanonbra och ger mersmak. (91p)

2007 Peter Franus Cabernet Sauvignon, Napa Valley

Druvmaterialet till Franus Cabernet kommer från södra Napa - Rancho Chimiles och Truchard Vineyards är Franus leverantörer av Cabernet Sauvignon.

I 2007 Peter Franus Cabernet Sauvignon får vi precis det vi förväntar oss - en ren, blå mörk bärfrukt dominerad av blåbär och björnbär kryddat med lite mynta och svarta vinbär.

Föga förvånande får vi en fyllig och mycket koncentrerad kropp - den sort som jag brukar beteckna som “endimensionell” i mitt protokoll då för mycket går på lite för hög volym. Vinet är fullmatat med syra, tannin och ek, och avslutar med en riktigt ekbitter finish av den sort som jag har mycket svårt för.

För älskare av mer klassisk Napa-cab är detta säkert kanon men för mig är stilen för långt ifrån vad jag går igång på. (88p)

2008 Peter Franus Brandlin Zinfandel, Napa Valley

Vingården Brandlin ligger på för Napa hög höjd i Mt Veeder. Här odlas druvorna till Franus Brandlin Zinfandel som förutom Zin också har Charbono, Mourvèdre och Carignan i mixen (totalt 8% tillsammans, alltså 92% zin). Zinfandelstockarna är gamla (vissa är uppemot 90 år) och fostras med Gobelet.

2008 Peter Franus Brandlin Zinfandel har en komplex, bärig doft med björnbär, blåbär, röda bär, viol, kryddor och örter.

Smaken är mycket intensiv och kraftfull, med hög syra och riktigt bra längd. Problemet är alkoholen - någon på cellartracker skriver “This is a fairly typical big-ass Napa Zin” och med 15.5% alkohol är det svårt att inte hålla med. Vinets uppvisar dock en så pass trevlig komplexitet så det får ändå en tummen upp i slutänden. (89p)

Etiketter: , , , , , , , , ,

Mat, vin, foto, klättring och åsikter om det mesta.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden
ARKIV
juni 2006 / juli 2006 / augusti 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / januari 2007 / februari 2007 / mars 2007 / april 2007 / juni 2007 / augusti 2007 / september 2007 / oktober 2007 / november 2007 / december 2007 / februari 2008 / maj 2008 / december 2008 / februari 2009 / januari 2010 / februari 2010 / juni 2011 / oktober 2011 / december 2011 /


RESPEKT
Matälskaren
Vinlusen
Tre tjejjer i köket
Tjuvlyssnat
Finare & Vinare
Nettare e gioia
Frankofilen
Drucket